16.10.2019. 11:55
0
Erdogan: Neće biti prekida vatre u Siriji dok se ne ostvare ciljevi
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kategorički je odbacio američki prijedlog da interveniše radi uspostavljanja prekida vatre na sjeveru Sirije, navodeći da se to neće dogoditi dok se ne ostvare turski ciljevi.

On je takođe rekao u razgovoru za list Huriyet da ulazak sirijske vojske u grad Manbidž ne predstavlja vrlo negativan razvoj događaja za njegovu zemlju, ukoliko to znači da je ta oblast ispražnjena od kurdskih sirijskih boraca.

Erdogan je ponovio da odbacuje zahtjeve američkih vođa.

“Oni nam kažu da proglasimo primirje. Mi nikad ne možemo da proglasimo primirje dok Turska nije protjerala terorističku organizaciju sa svoje granice. Oni na nas vrše pritisak da prekinemo operaciju. Imamo jasan cilj, ne brinu nas sankcije”, rekao je Erdogan novinarima u avionu kojim se vraćao iz Azerbejdžana.

Ankara je prije nedjelju dana krenula u vojnu ofanzivu na sjeveru Sirije u cilju da potisne sa svoje granice sirijske kurdske borce iz Jedinica za zaštitu naroda (YPG), koji su inače saveznici SAD u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Potpredsjednik SAD Mike Pence sastat će se sutra sa Erdoganom sa ciljem da se odmah postigne prekid vatre na sjeveru Sirije.

Pens će doći u Tursku sa šefom američke diplomatije Majkom Pompeom, savetnikom za nacionalnu bezbjednost Robertom Brienom i američkim izaslanikom za Siriju Jamesom Jeffreyjem

Kako je navedeno, Pence će ukazati da američki predsjednik Donald Trump namjerava da zadrži kaznene sankcije Turskoj dok se ne nađe rješenje, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.