16.10.2019. 22:43
0
U zemljotresu na Filipinima poginulo dijete, povrijeđeno više od 20 osoba
Zemljotres jačine od 6,4 stepena po Rihteru koji je danas pogodio jug Filipina, usmrtio je jedno dijete, a povrijeđeno je više od 20 osoba, prenose mediji na temelju dojava lokalnih dužnosnika.
Vlada je počela primati izvještaje dužnosnika s otoka Mindanao, gdje je zemljotres izazvao pukotine u zgradama i kućama, ljudi su u strahu napustili kuće, a nestalo je i električne energije.

- Direktor bolnice izvijestio je da je dijete poginulo u zemljotresu - rekao je gradonačelnik grada Tulunan u pokrajini Sjeverni Kotabato. 

Dodao je da su još dvije osobe povrijeđene. 

Zemljotres je pogodio i Davao, rodni grad predsjednika Rodriga Dutertea, jedan od najnapučenijih na Filipinima.

- Jedna osoba je kritično - naveli su. 

U gradu Magsajsaj u susjednoj pokrajini Južni Davao 20 osoba je povrijeđeno pri urušavanju dijelova kuća i namještaja, rekao je lokalni dužnosnik i dodao da su mnoge kuće potpuno uništene. 

- Jedna je osoba u kritičnom stanju - rekao je Entoni Alada (Anthony Allada), predstavnik gradskog vijeća za informiranje.

U gradu Mlang u pokrajini Kotobato povrijeđene su tri osobe, rekao je lokalni dužnosnik. 

Zemljotres čija je magnituda u početku bila procijenjena na 6,7, dogodio se u 11:37 sati 69 kilometara sjeverno-sjeverozapadno od Generala Santosa na Mindanau, objavio je Američki geološki zavod (USGS).

Ne očekuje se cunami, ali postoji mogućnost novih zemljotresa, objavile su filipinske vlasti. 

Država Filipini nalazi se na geološki aktivnom Pacifičkom vatrenom prstenu te su zemljotresi česti.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.