17.10.2019. 22:57
0
Cavusoglu: Okončat ćemo operaciju tek kada se teroristi YPG/PKK-a povuku
Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je da će Turska okončati operaciju na sjeveru Sirije tek nakon što teroristi YPG/PKK napuste to područje.
- Saglasni smo u vezi s prikupljanjem teškog oružja YPG-a, uništavanjem njihovih položaja i utvrda - rekao je Cavusoglu novinarima nakon današnjeg sastanka delegacija SAD-a i Turske u Ankari, javlja agencija Anadolija. 

Na sastanku je dogovoreno da će turska operacija "Izvor mira" na sjeveru Sirije biti obustavljena na 120 sati.

- Međutim, privremena obustava operacije ne znači povlačenje naših vojnika i naših snaga. Tamo ćemo i dalje biti, nastaviti djelovati - kazao je Cavusoglu, napominjući da privremena obustava operacije nije primirje jer, kako je kazao, primirje se može praviti samo između dviju legitimnih strana.

Naglasio je da Turska nikada neće ulaziti u bilo kakve pregovore s teroristima.

- Predsjedniku SAD-a Trumpu smo jasno kazali da nećemo ulaziti u pregovore s bilo kakvim teroristima - istakao je Cavusoglu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Ankari je danas primio potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mikea Pencea. Sastanak dvojice zvaničnika trajao je oko sat i 40 minuta. Prijemu je prisustvao i specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey. Nakon prijema je održan sastanak delegacija dviju zemalja.

Pence i državni sekretar SAD-a Mike Pompeo su u službenu posjetu Republici Turskoj doputovali danas, a u srijedu je u Tursku doputovao i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien, koji se sastao sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom, turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom i glasnogovornikom Erdoganovog ureda Ibrahimom Kalinom.

Turske i američke delegacije u Ankari su razgovarale o nizu bilateralnih tema, kao i o situaciji u Siriji.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.