26.10.2019. 12:49
0
Mir se vratio na ulice Bagdada nakon antivladinih protesta, 42 osobe poginule
Saobraćaj i pješaci oživjeli su u subotu ponovo ulice Bagdada i drugih iračkih gradova nakon što su se prethodnog dana antivladini protesti zbog korupcije i loše ekomomske situacije u zemlji pretvorili u smrtonosno nasilje.

Najmanje 42 osobe poginule su širom Iraka tokom jučerašnjih protesta, izjavio je Ali al-Bayati, član iračke Nezavisne komisije za ljudska prava, javlja dpa.

To je bio drugi val nemira koji su potresali naftom bogatu zemlju u ovom mjesecu, dok su demonstranti osuđivali korupciju, nezaposlenost i loš rad osnovnih službi - prvenstveno onih koje omogućuju snabdijevanje električnom energijom i pitkom vodom. 

Vozila su se vratila na ulice Bagdada u subotu dok su snage sigurnosti blokirale ulice koje vode do Zelene zone - bagdadskog kvarta u kome se nalaze zgrade ministarstava i strane ambasade.

Na stotine antivladinih demonstranata, u međuvremenu, podigli su šatore na trgu Tahrir u Bagdadu, epicentru protesta.

U petak su ljutiti demonstranti izašli na ulice Bagdada i drugih gradova u Iraku, ignorirajući obećanja reformi koje je vlada objavila nakon sličnih demonstracija u ovom mjesecu.

Vlasti su proglasile policijski sat u sedam pokrajina u južnom Iraku nakon nasilnih protesta tokom kojih su spaljivani uredi vlade i političkih grupa.

Protesti su uslijedili godinu dana nakon što je premijer Adel Abdel-Mahdi preuzeo vlast dok se njegova zemlja bori s posljedicama dugačke vojne kampanje protiv ekstremističke grupe Islamska država.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.