26.10.2019. 18:14
0
Turska odbila njemački plan o sigurnosnoj zoni u Siriji
Turski ministar vanjskih poslova Mevlust Cavusoglu odbacio je prijedlog njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, prema kojemu bi se uspostavila sigurnosna zona uz sirijsko-tursku granicu pod međunarodnom kontrolom, te ga je ocijenio nerealnim.

"Smatramo da taj prijedlog nije pretjerano realističan", rekao je Cavusoglu na novinskoj konferenciji s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom u Ankari.

"To se ne tiče samo Turske, sada su u tom području (sirijski) režim, Rusija i drugi akteri", rekao je Cavusoglu.

Turski ministar vanjskih poslova je pozvao međunarodnu zajednicu da se fokusira na "humanitarna pitanja" i "eliminiranje terora" u Siriji.

Maas je ponovio kako ne podupire prijedlog Kramp-Karrenbauer.

"Svi kažu da to nije realističan prijedlog... Ljudi u Siriji nemaju vremena za teoretske rasprave", kazao je.

Turska je pokrenula ofenzivu na područja pod kontrolom kurdske milicije YPG na sjeveroistoku Sirije, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.