26.10.2019. 18:29
0
Iračke snage suzavcem rastjeruju demonstrante u Bagdadu
Iračke snage sigurnosti bacile su drugi dan zaredom suzavac nastojeći rastjerati protuvladine demonstrante koji i danas demonstriraju u glavnome gradu Bagdadu, rekli su očevici.

U petak su za vrijeme demonstracija u raznim dijelovima Iraka ubijene najmanje 42 osobe. Demonstriralo se protiv korupcije i ekonomskih poteškoća u kojima se našla zemlja, kazao je Ali al-Bajati, član neovisnoga iračkog Visokog povjerenstva za ljudska prava.

U subotu su stotine demonstranata pokušale probiti cestovne blokade što su ih blizu mosta Džumarija u središtu grada postavile snage sigurnosti.

"Prosvjednici su pokušali ući u Zelenu zonu, no u tomu ih je spriječio suzavac koji su na njih bacili pripadnici snaga sigurnosti", rekao je jedan očevidac.

U međuvremenu su prosvjednici podigli šatore na središnjem bagdadskom Trgu Tahrir, epicentru protesta. 

Demonstranti su u petak izašli na ulice i u drugim dijelovima Iraka, gnjevni zbog obećanja o reformama koje je vlada najavila nakon sličnih demonstracija održanih početkom mjeseca.

U petak je u sedam pokrajina na jugu Iraka uveden policijski sat nakon protesta obilježenih nasiljem, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.