29.10.2019. 21:03
0
Evropska unija i formalno odobrila odgodu Brexita
Zemlje članice Evropske unije u utorak su i formalno odobrile zahtjev za odgodom izlaska Velike Britanije iz Unije, nakon što su dobile pismo s pristankom od britanskog premijera Borisa Johnsona.

Po toj odluci Velika Britanija ostaje članicom EU do 31. januara, a to vrijeme treba iskoristiti za ratifikaciju sporazuma o razdruživanju. Iz EU može izići i ranije, 1. decembra 2019. ili 1. januara 2020. ako obje strane ratificiraju sporazum o razdruživanju.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, kojemu mandat istječe 30. novembra, poručio je preko Twittera da bi ovo mogla biti zadnja odgoda.

"Molim vas da ovo vrijeme iskoristite najbolje što možete. Također bih vam želio reći zbogom jer se moja misija završava. Držat ću palčeve za vas", kaže Tusk u poruci.

U odluci Evropskog vijeća, koja je usvojena kroz pisanu proceduru, kaže se da Velika Britanija tijekom razdoblja produljenja ostaje punopravna članica sa svim pravima i obvezama.

U popratnoj deklaraciji Evropskog vijeća kaže se da se isključuje mogućnost ponovnog pregovaranja o sporazumu o razdruživanju te ističe da "bilo kakva jednostrana obveza, izjava ili akt Velike Britanije mora biti kompatibilna sa slovom i duhom sporazuma o razdruživanju".

Evropsko vijeće također podsjeća Veliku Britaniju na njezinu obvezu da djeluje konstruktivno i odgovorno tijekom produljenja te da se treba "suzdržati od bilo kakve mjere koja bi mogla ometati dostizanje ciljeva Unije, posebice tijekom sudjelovanja u donošenju odluka u Uniji", prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.