4.11.2019. 8:36
0
Zbog razlika u visini plata: Žene u EU od danas do kraja godine rade besplatno
Razlika u prosječnim plaćama muškaraca i žena u Europskoj uniji znači da od 4. studenoga do kraja godine žene širom Unije rade besplatno, upozorila je Europska komisija.

Tzv. dan ravnopravnosti u plaćama služi kako bi se ukazalo na činjenicu da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima.

Žene zarađuju 16 posto manje od muškaraca

Širom Europske unije žene zarađuju prosječno 16 posto manje od muškaraca, prema posljednjim podacima.

Ta je brojka 0,2 postotna boda manja u odnosu na prethodnu godinu.

"Prije 60 godina načelo ravnopravnosti plaća upisano je u europske ugovore i još uvijek žene širom Europe ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima", napisali su u priopćenju povjerenici Europske komisije Vera Jourova, Marianne Thyssen i Frans Timmermans.

"Iako smo napravili neke korake u pravom smjeru u proteklih pet godina više se mora učiniti i brže. Naši građani od nas očekuju da se više potrudimo", dodali su.

Von der Leyeen obećala

Novoimenovana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, koja će biti prva žena na čelu vlade EU-a, obećala je zakon o transparentnosti plaća u prvih sto dana svoga mandata.

To zajedno s novim pravilima EU-a koja olakšavaju muškarcima i ženama da ravnopravno dijele odgovornosti za odgoj djece trebalo bi "odgovoriti na korijene uzorka jaza u plaćama po spolu", navelo je troje povjerenika.

Von der Leyen je sastavila tim povjerenika s ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena no tri je njezina kandidata odbio Europski parlament. Sad se ne čini izglednim da će postići rodnu ravnopravnost u Komisiji, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

ZenePosao
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.