11.11.2019. 17:00
0
Rouhani: Embargo na oružje Iranu bit će ukinut u 2020. godini
Iranski predsjednik Hassan Rouhani objavio je u ponedjeljak da će nastavak provedbe Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), kako se zvanično naziva iranski nuklearni sporazum, dovesti do ukidanja embarga na oružje protiv Irana u 2020.

Predsjednik Rouhani to je objavio u govoru masi ljudi u pokrajini Kerman, u južnom Iranu.

- Nastavkom provedbe JCPOA, mi ćemo ostvariti naše ekonomske i sigurnosne ciljeve u narednoj godini - istaknuo je iranski predsjednik.

- Takva postignuća značajan u ishod provedbe JCPOA - dodao je Rouhani.

Uprkos međunarodnim kritikama, američki predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao Sjedinjene Države iz JCPOA u maju 2018.

Kako bi recipročno odgovorio na američki potez, Teheran je odlučio umanjiti svoje obaveze preuzete nuklearnim sporazumom, na osnovu članova 26 i 36 sporazuma i postavio je rok Evropljanima da ublaže Trumpova kršenja na prvu godišnjicu američkog povlačenja iz sporazuma u maju, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.