19.11.2019. 8:30
0
Mogherini odgovorila Amerikancima: Izraelsko naseljavanje na palestinskoj teritoriji je nelegalno!
Evropska unija osuđuje politiku izraelskog naseljavanja te i dalje smatra da je izraelsko naseljavanje na okupiranom palestinskom teritoriju nezakonito prema međunarodnom pravu i narušava izglede za trajni mir.

"Stajalište Evropske unije o politici izraelskog naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju je jasno i nepromijenjeno, svako naseljavanje je ilegalno po međunarodnom pravu i ugrožava rješenje koje se temelji na dvije države i mogućnost trajnog mira, kao što stoji u rezoluciji 2334 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", navela je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Federica Mogherini u ponedjeljak u saopćenju.

Njena izjava uslijedila je nakon što su Sjedinjene Države podržale pravo Izraela da gradi jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali odustajući od stava od četiri desetljeća da su "u neskladu s međunarodnim pravom", prenosi Reuters.

SAD više ne smatraju da je izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali suprotna međunarodnom pravu, rekao je u ponedjeljak američki državni sekretar Mike Pompeo, dok UN i veliki dio međunarodne zajednice smatraju ilegalnim to zauzimanje palestinskih teritorija.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.