20.11.2019. 8:45
0
Hitlerova kuća će biti pretvorena u policijsku stanicu, porodica Pommer će dobiti 800.000 eura
Kuća u kojoj je rođen nacistički lider Adolf Hitler bit će pretvorena u policijsku stanicu što će spriječiti da postane neonacistički hram.

Vlada Austrije je preuzela zgradu u sjevernom gradu Braunau na granici s Njemačkom 2016. godine i od tada traje pravna borba sa porodicom Gerlinde Pommer koji su vlasnici zgrade cijelo jedno stoljeće.

Epilog dugog sudskog procesa je da će porodica Pommer dobiti kompenzaciju za zgradu u iznosu od cca. 800.000 eura, manje nego što je tražila, ali više nego što je u početku ponuđeno.

- Buduća svrha zgrade koju će koristiti policija bit će jasan signal da nikada neće biti spomenik nacizmu, kazao je ministar unutarnjih poslova Njemačke Wolfgang Peschorn.

Građevinski tender bit će otvoren za cijelu EU, a ekspertna komisija u kojoj će sjediti i predstavnik grada, u prvoj polovini iduće godine donijet će odluku o najboljem prijedlogu dizajna.

Zgradu od 800 kvadratnih metara porodica Pommer je iznajmljivala ministarstvu unutarnjih poslova od 1970. godine za 4.800 eura mjesečno, a zgrada je korištena u svrhu centra za lica sa invaliditetom.

Međutim, poslovni odnos je prekinut 2011. kada su stanodavci odbili da izvrše osnovne popravke zgrade, a također su odbili i da prodaju zgradu koja je od tada bila prazna.

Iako je Hitler proveo kratko vrijeme u toj zgradi, ona i dalje privlači nacističke simpatizere iz cijelog svijeta, a na Hitlerov rođendan svake godine antifašisti ispred zgrade organiziraju protestni marš.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.