22.11.2019. 19:00
1
Izrael organizira najveći skup u istoriji o borbi protiv antisemitizma
Izraelski zvaničnici objavili su da će deseci svjetskih čelnika doputovati u Jerusalem na najveće okupljanje ikada usmjereno na borbu protiv antisemitizma, u jeku rastućeg nasilja prema Jevrejima.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin saopćio je da će se peti Svjetski forum holokausta u januaru podudariti s godišnjicom oslobađanja nacističkog logora smrti Auschwitz.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednici Njemačke, Italije i Austrije su među više od 30 šefova država koji su već potvrdili svoje učešće na skupu.

Rivlin je nazvao skup "jedinstvenim" okupljanjem posvećenom borbi protiv antisemitizma i održavanju sjećanja na holokaust "među generacijama koje žive u svijetu bez preživjelih". 

U objavi skupa, Rivlinu su se prudružili ministar vanjskih poslova Israel Katz, Avner Shalev, predsjedavajući memorijala holokausta Yad Vashem, i Moshe Kantor, predsjednik Kongresa evropskih Jevreja i inicijator foruma.  

Kantor je izjavio za Associated Press da je cilj istaknuti rastuću prijetnju antisemitizma za sve, predložiti novine u zakonodavstvu i ohrabriti "obične ljude" da promijene svoj stav prema tome. 

- Holokaust predstavlja najnižu tačku koju ljudi mogu dostići - masovna ubistva u industrijskom obimu i uništenje jednog naroda. To se, ipak, dešavalo na mjestu za koje smo mislili da je moderni, napredni i civilizirani svijet. Nivo antisemitizma u svijetu trebao bi služiti ko moralni barometar. A holokaust bi se trebao upamtiti kao lekcija koja se nikada ne treba zaboraviti - kazao je Kantor.

 

(FENA / Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.