23.11.2019. 20:34
0
Kina optužila SAD da su najveći izvor nestabilnosti
SAD su najveći su izvor nestabilnosti na svijetu, a njeni političari obilaze svijet i neutemeljeno blate Kinu, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova.

Da je SAD najveći izvor nestabilnosti izjavio je kineski ministar Vang Ji na sastanku zemalja članica G20 u Japanu.

Odnosi dve najveće svjetske ekonomije narušeni su ogorčenim trgovinskim ratom, koji nastoje riješiti, i razmiricama oko ljudskih prava, stanja u Hongkongu i američke podrške Tajvanu.

Na sastanku s holandskim ministrom spoljnih poslova Stefom Blokom na marginama susreta ministara spoljnih poslova grupe G20 u japanskome gradu Nagoji Vang nije se ustezao da kritikuje SAD.

“Sjedinjene Države zalažu se za jednostranost i protekcionizam nanoseći time štetu multilateralizmu i multilateralnom trgovinskom sistemu. Ta je država već postala najveći svjetski destabilizirajući činilac”, prenijelo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova Vangovu izjavu.

“Neki američki političari napadali su Kinu širom svijeta, bez dokaza. Sjedinjene Države su, iz političkih razloga, koristile državni aparat da bi se “grubo umiješale” u unutrašnje kineske poslove nastojeći na taj način naškoditi “jednoj zemlji i sistemu” , kao i stabilnosti Hongkonga i njegovom prosperitetu”, dodao je Wang.

Kina se ove nedjelje naljutila pošto je američki Zastupnički dom usvojio dva prijedloga zakona kojima se podupiru protestanti u Hongkongu te je upozorila Kinu o potezima kada su posrijedi ljudska prava. Predsjednik Donald Tramp trebao bi ih potpisati uprkos osjetljivim trgovinskim pregovorima s Pekingom.

Kina upravlja Hongkongom po modelu “jedna zemlja, dva sistema”, pri čemu područje Hongkonga uživa u slobodama kojih na kontinentu nema.

Vang je rekao i da su razvoj i rast Kine neizbježan istorijski trend koji ne može zaustaviti nijedna sila, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

KinaSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.