13.12.2019. 15:38
0
Bivši premijer Abdelmadjid Tebboune izabran za predsjednika Alžira
Bivši premijer Abdelmadjid Tebboune izabran je za novog predsjednika Alžira, ali demonstranti koji su srušili njegovog prethodnika Abdelaziza Bouteflika obećali su da njihov pokret neće izgubiti na intenzitetu.

Tebboune, koji je bio ministar stanovanja u vrijeme Bouteflikove vlade i nakratko premijer, prije nego što se razišao s tajkunima u okruženju bivšeg vođe, u petak je proglašen pobjednikom sa više od polovine glasova koje je dobio na izborima, čime je drugi krug izbora nepotreban, javio je Reuters.

Vlasti su saopćile da je 40 posto birača izašlo na izbore u četvrtak, što državni mediji smatraju dovoljno visokim odazivom za  legitimitet izbora.

Međutim, demonstranti smatraju da su izbori prevara i da imaju za cilj da zadrže staru vladajuću elitu. Očekivalo se da će na hiljade demonstranata izaći na ulice kako bi protestirali protiv rezultata.

Vlasti, uključujući i moćnu vojsku, tvrde da je jedini način da zemlja napreduje, nakon što su demonstranti svrgnuli 20-godišnju vladavinu Bouteflika u aprilu, da se izabere njegov nasljednik.

Sedmični protesti koji su srušili Bouteflika nisu prestali, a demonstranti su zahtijevali da nova generacija smijeni generaciju vladajuće elite, uprkos tome što se nije pojavio lider koji bi ih predstavljao.

Demonstranti sebe nazivaju "Hirak", odnosno "Pokret".


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.