16.12.2019. 12:52
0
Mesut Ozil podigao glas zbog iživljavanja Kineza nad Ujgurima, Kina tvrdi da je "nasjeo na lažne vijesti"
Kina je optužila Arsenalovog igrača Mesuta Ozila da je "prevaren lažnim vijestima o tretmanu muslimanske manjine Ujgura", te navodi da bi igrač trebao posjetiti pokrajinu Xinjiang i sam se uvjeriti.

Ozil, Nijemac turskog porijekla, osudio je Kinu zbog terora koji ta zemlja provodi nad Ujgurima, te kritikovao muslimanske zemlje jer se nisu oglasile povodom ovog pitanja, javljaju agencije.  

Arsenal se distancirao od njegovih komentara, ali jučerašnji prijenos utakmice između Arsenala i Manchester Cityja povučen je sa kineskog programa. 

- Ne znam da li je Ozil bio u Xinjiangu, ali izgleda da je prevaren lažnim vijestima koje su oblikovale njegovo mišljenje. Ako mu se ukaže prilika rado ćemo ga odvesti u Xinjiang da sam pogleda situaciju - izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Shuang.

Ozil je na Tweeteru napisao "Kur'ani se spaljuju, džamije su zatvorene, teološke škole i medrese su zabranjene. Vjerski učitelji se ubijaju jedan po jedan i uprkos svemu muslimani šute". 

Arsenal se ubrzo oglasio na Weibu, vodećoj kineskoj medija platformi, da su komentari Ozilov lični stav, dodavši da se klub ne bavi politikom. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.