28.12.2019. 11:28
0
Preminuo spasilac koji se zarazio infekcijom tokom akcije u Tajlandu
Član spasilačke ekipe koja je prošle godine spasila 12 dječaka i njihovog trenera fudbala iz poplavljene pećine u Tajlandu, preminuo je od infekcije koju je zadobio tokom akcije spašavanja, saopćili su zvaničnici.

Mornarički podoficir Bejrut Pakbara, pripadnik tajlandskog elitnog mornaričkog odreda, zarazio se krvnom infekcijom tokom spašavanja u jami Tham Luang.

Bejrut je bio pod liječničkim nadzorom, ali njegovo se stanje pogoršalo i umro je u petak, navodi se u saopćenju.

Drugi spasilac, Saman Gunan, umro je tokom akcije spašavanja, podsjeća BBC.

Saman, bivši ronilac tajlandske mornarice, dostavljao je rezervoare sa zrakom i izlazio je iz pećinskog kompleksa kada mu je ponestalo zraka nakon čega je izgubio svijest. Kasnije je njegov kip postavljen blizu ulaza u pećinu.

Bejrut je sahranjen u petak u svojoj rodnoj pokrajini Satun na ceremoniji u skladu sa islamskim pogrebnim ritualima, rekli su zvaničnici.

Fudbalska ekipa Wild Boars, koja se sastojala od dječaka starosti između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji trener istraživali su špilju 23. juna 2018. kada je pljusak poplavio tunele, zarobivši ih duboko pod zemljom.

Svi su na kraju oslobođeni u 17-dnevnom međunarodnoj spasilačkoj akciji u kojoj je sudjelovalo više od 90 ronioca i privukli su pažnju svjetskih medija.

Pećina u sjevernoj tajlandskoj pokrajini Chiang Rai turistima je ponovo otvorena tek u novembru ove godine. 

(Fena / Haris Ahbabović)

Tajland
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.