2.1.2020. 16:47
0
Od danas u zvaničnoj upotrebi samo naziv Nizozemska
Nizozemske vlasti odlučile su da se prestane s korištenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.

Odluka da se odbaci "nadimak" Holandija donesena je kako bi se promijenio imidž te zemlje.

Ministarstva, univerziteti, ambasade i kompanije od ovog će mjeseca koristiti samo naziv Nizozemska kao jedini zvanični.

Vlasti se nadaju da će ovom promjenom privući veći broj turista u druge dijelove zemlje jer prijestonica Amsterdam, Harlem i Hag ne mogu izaći nakraj s velikim brojem turista koji ove turističke centra posjećuju svake godine.

Ova zemlja ima 12 provincija, od kojih samo dvije u svom nazivu sadrže riječ Holandija. 

Zvanični naziv države je Kraljevina Nizozemska (Koninkrijk der Nederlanden), a riječ Nizozemska sastavljena je od riječi "neder", što na germanskim jezicima znači "nisko", i "land", što označava zemlju.

Bukvalan prijevod zvaničnog naziva ove države bio bi "Kraljevina Niskih Zemalja".


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.