5.1.2020. 15:45
0
Najmanje 28 mrtvih u napadu na libijsku vojnu školu
Najmanje 28 ljudi poginulo je, a deseci su ranjeni u zračnom napadu na vojnu školu u libijskoj prijestolnici Tripoli, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Vlade Nacionalnog sporazuma (GNA) Amin al-Hashemi.

Vojna škola nalazi se u al-Hadba al-Khadra rezidencijalnom dijelu libijske prijestolnice, a u vrijeme napada kadeti su se okupili na paradi prije nego što su trebali poći u spavaonice.

Ministarstvo zdravlja pozvalo je davaoce krvi da pomognu ozlijeđenima u zračnom napadu snaga lojalnih generalu Khalifa Haftaru. Većinu poginulih čine mlade osobe starosne dobi od 18 od 25 godina.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi u pobuni koju je podržao NATO. Od tada postoji podjela između GNA-a i rivalskih vlasti sa sjedištem na istoku zemlje.

Snage GNA-a optužile su za napad podražavaoce Haftara, objavivši na Facebooku fotografije stradalih i ranjenih, ali snage Haftara nisu preuzele odgovornost.

Od početka napada separatističke vlade Haftara na Tripoli, ubijeno je više od 280 civila i više od 2.000 boraca, saopćile su Ujedinjene nacije (UN). U borbama je također raseljeno oko 146.000 ljudi.

Vijeće sigurnosti UN-a prošlog je mjeseca obnovilo pozive na primirje u Libiji i pozvalo strane aktere da poštuju embargo na oružje u zemlji, navedeno je u povjerljivom izvještaju UN-a u koje je AFP imao uvid.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.