23.1.2020. 17:03
1
Alarmantno: Koronavirus stigao u Evropu
Dvojica državljana Kine hitno su primljena u bolnici u Glasgowu u Škotskoj, nakon što su kod njih dijagnosticirani simptomi koji mogu ukazivati na to da su oboljeli od koronavirusa, pišu škotski mediji.

Prema nezvaničnim informacijama, pacijenti su nedavno stigli u Škotsku iz kineskog grada Vuhan, koji je epicentar epidemije opasnog virusa koji je odnio najmanje 25 života. Oni su, kako javlja britanski "Telegraf", iz Vuhana doletjeli u London prošle sedmice, a odatle su otputovali za Škotsku.

Kako navode lokalni mediji, doktori za sada nisu uspjeli isključiti koronavirus kod primljenih pacijenata. 

Oni se nalaze u Univerzitetskoj bolnici "Kraljica Elizabeta" u Glazgovu i hitni pregledi su u toku. 

Pacijenti za koje se vjeruje da su zaraženi opasnim virusom nalaze se u totalnoj izolaciji, a izvori uvjeravaju da su ljekari poduzeli sve neophodno mjere kako ne bi došlo do eventualnog širenja zaraze.

Britanski ministar zdravlja rekao je ranije danas da će broj slučajeva novog koronavirusa vjerovatno biti veći nego što je do sada potvrđeno, tako da će i broj žrtava, vjerovatno, rasti.

- Sve žrtve do sada su bile u kontinentalnoj Kini. Međutim, ovo je situacija koja se brzo razvija i broj smrtnih slučajeva i broj oboljelih će, vjerovatno, biti veći od onih koji su do sada potvrđeni - rekao je britanski ministar zdravlja Matt Hanckok.

On je podsjetio i da je za sada mali broj oboljelih od novog virusa otkriven u drugim zemljama, uključujući Tajland, Japan, Južnu Koreju, Tajvan i Sjedinjene Države.

- Za sada nema potvrđenih slučajeva ove nove infekcije u Velikoj Britaniji - kaže Henkok.

Podsjetimo, u Kini su već dva grada u potpunoj izolaciji zbog epidemije virusa. Napravljen je bukvalno najveći karantin u historiji, s obzirom na to da u blokiranim gradovima Vuhan i Huangang živi ukupno 19 miliona stanovnika, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.