26.1.2020. 20:38
3
Mogući uzrok koronavirusa: Društvenim mrežama se širi video žene koja jede šišmiše
Izvor epidemije smrtonosnog koronavirusa, prema svemu sudeći, jeste tržnica u gradu Wuhanu.

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su sve 44 osobe koje su prve zaražene u Wuhanu posjećivale tržnicu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih porodica, prenosi Index.hr.

Tržnica je u međuvremenu zatvorena.

Iako se zove Tržnica morskih plodova Huanan, na ovoj se tržnici prodaje mnogo više od morskih plodova. Na takvim se tržnicama, uz mrtvu i živu perad i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: cibetke (malena životinja srodna mungosima i mačkama), ptice, zečevi, štakori, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, magarci, deve, čak i majmuni.

Kako sumnjaju naučnici, virus je krenuo od šišmiša.

- Koronavirusi poput SARS-a cirkuliraju kod šišmiša i svako toliko uđu u ljudsku populaciju, objasnio je za Business Insider virolog u Rocky Mountain Laboratories Vincent Munster. Šišmiši mogu prenijeti virus svojim izmetom s kojim cibetke - ili zmije - mogu doći u kontakt.

Koronavirus u Kini odnio 56 života

U međuvremenu se na društvenim mrežama i nekim medijima pojavio i pomalo uznemirujući video juhe od šišmiša, što je potaknulo spekulacije da bi upravo ova kineska "delikatesa" mogla biti izvor opasne zaraze.

Tako se posljednjih dana društvenim mrežama širi video djevojke koja u restoranu jede juhu od šišmiša. Ona tradicionalnim kineskim štapovima za jedenje drži šišmiša.

- Pojedi meso, čuje se muškarac kako govori na videu.

Potom je dodao:

- Trebala bi pojesti meso na leđima - rekao je muškarac. Nije poznato kad je video nastao. Riječ je o kineskoj hrani koja se, kako se vidi na videu, može dobiti i u restoranima, prenosi Index.hr.




(Admir Oručević)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.