28.1.2020. 15:31
0
Palestinci tvrde da Izrael želi izolirani entitet u Pojasu Gaze
Palestinske vlasti saopćile su u utorak da novi američki bliskoistočni mirovni plan, nazvan „Plan stoljeća“ ima za cilj uspostavu izoliranog palestinskog entiteta u Pojasu Gaze.

Sporazum poziva na uspostavu izoliranog entiteta u Pojasu Gaze i uvođenje punog izraelskog suvereniteta na Zapadnoj obali - navodi palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju poslanom putem e-maila.

U saopćenju se navodi da američki plan „nije ništa više od izraelske ideje u novom američkom dresu koji se bavi palestinskim pitanjem kao populacijskim problemom“ kome je potrebna ekonomska pomoć.

- Američki koncept rješenja palestinskog pitanja u osnovi se temelji na ekonomskom miru koji je odbacilo palestinsko čelništvo prije mnogo godina - navodi se u saopćenju.

U međuvremenu su izbili sukobi u utorak ujutro između palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika istočno od Džabalije u Pojasu Gaze u blizini granice s Izraelom. Nije javljeno da je bilo povrijeđenih u sukobima.

Protesti su izbili nakon što su se deseci mladih ljudi okupili u blizini ograde na granici s Izraelom kako bi demonstrirali protiv „Plana stoljeća“, prenosi Xinhua.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.