7.2.2020. 16:31
0
Torra: Put ka otcjepljenju Katalonije je 'nepovratan'
Katalonski regionalni čelnik Quim Torra izjavio je za Reuters u petak kako će predložiti datum referenduma o nezavisnosti u okviru razgovora sa španskom vladom, tvrdeći da je put regije ka secesiji „nepovratan“.

Katalonija je dominantna tema u španskoj politici otkako je nakratko objavila nezavisnost u oktobru 2017. Nakon referenduma koji su španski sudovi proglasili nelegalnim i koji je izazvao najveću političku krizu u tojm zemlji u posljednjim decenijama.

Torra se sastao u četvrtak sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom, koji je odbacio svaki potez ka nezavisnosti ali je pristao održati razgovore s katalonskim čelnicima o budućnosti bogate sjeveroistočne regije.

-  Bit ćemo nezavisni. Uvjeren sam da je nezavisnost Katalonije potpuno nepovratna – izjavio je on u intervjuu u palati iz 15. stoljeća u kojoj se nalazi sjedište regionalne vlade.

Madrid je odbacio svaki referendum o nezavisnosti ili davanje amnestije za katalonske separatističke čelnike koji su osuđeni na zatvorske kazne ili su napustili zemlju nakon neuspjele objave nezavisnosti.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.