14.2.2020. 16:50
0
Njemačka: 'Loša faza' najveće evropske ekonomije
Njemačka ekonomija zabilježila je stagnaciju u zadnjem kvartalu 2019. godine, uglavnom zbog slabije privatne potrošnje a povećanog državnog trošenja.

Ukoliko se takav trend nastavi, i rizik recesije će nastaviti rasti. Tome doprinosi smanjenje ukupnog izvoza, uključujući onaj vezan za autoindustriju koja je trenutno u iznimno skupoj prelaznoj fazi sa standardnih na električna vozila.

Podaci objavljeni u petak samo će pojačati postojeći strah od recesije, dok je stranka kancelarke Angele Merkel preokupirana potragom za novim liderom.

Njemački ministar privrede potvrdio je da ekonomija te zemlje prolazi kroz nestabilan period ali da poboljšanje 'sentimenta za biznis' sugerira da bi se industrijski sektor donekle mogao stabilizirati u narednim mjesecima. On je također pomenuo spoljne rizike kao što su korona virus sa kratkoročnim i dugoročnim posljedicama za kinesku ekonomiju, kao i ekonomiju njenih trgovinskih partnera.

Investicije u građevinski sektor su porasle u zadnjem kvartalu, a smanjena je potrošnja za mašine i opremu u odnosu na period juli - septembar.

Vlada Angele Merkel nije odobrila zahtjeve za fiskalne stimulacije koji bi olakšali krizu dok se ekonomija ne vrati u fazu rasta. Ministar finansija Olaf Scholz iz partnerskog SPD-a drži se politike koja odbija i pomisao na nova zaduženja.

Istovremeno, CDU Angele Merkel dospjela je u krizu nakon što je lijevo krilo te stranke u Thuringiji glasalo za guvernera koga je podržala ekstremna desničarska AfD. Time su potvrđene sumnje u autoritet i liderstvo Annegret Kramp-Karrenbauer, liderice CDU koja je odmah potom najavila da odlazi s čelne pozicije, kao i to da se neće kandidirati za mjesto kancelarke.

Reuters špekulira da će i CDU Angele Merkel i njihovi koalicioni partneri Socijaldemokrati (SPD) doživjeti poraz na narednim izborima.

Pesimizam dodatno raste zbog rizika koji sa sobom nose izlazak Velike Britanije iz EU, kao i prijetnja američkog predsjednika Trumpa da će uvesti veće tarife na uvoz automobila iz Evrope.

(Patria)

Njemacka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.