18.2.2020. 8:59
0
Frost u Briselu: Velika Britanija ne želi nadzor EU
Glavni pregovarač za Brexit za Veliku Britaniju David Frost u ponedjeljak je predstavio viziju odnosa sa EU nakon Brexita i prelaznog perioda.

On je između ostalog rekao da EU uopće ne uviđa smisao Brexita ako misli da će i dalje nadzirati djelovanje Velike Britanije.

- Ako misle da ćemo prihvatiti nadzor EU nad pitanjima koja podrazumijevaju ravnopravnost, onda jednostavno ne vide smisao onog što radimo, kazao je Frost u Briselu i dodao da je 'osnov naše vizije mogućnost da kreiramo zakone koji nam odgovaraju i da ostvarujemo pravo kao i svaka druga ne – EU zemlja'.

Obraćajući se na ULB univerzitetu u Briselu, Frost je naglasio da je smisao cijelog Brexita i bio da onemogući miješanje EU u pravila i regulative Velike Britanije. Pritom je dodao da britanska vlada neće tražiti duži prelazni period, koji inače ističe 31. decembra 2020., čak iako ga većina smatra suviše kratkim za dogovor o trgovinskim odnosima obzirom na prevelike razlike u stavovima dvije strane.

- 1. januara 2021. Velika Britanija će u potpunosti obnoviti svoju političku i ekonomsku neovisnost. Zašto bi to željeli odgoditi, postavio je pitanje Frost.

Njegovi komentari nagoviještavaju da je veća mogućnost isteka prelaznog perioda bez sporazuma sa EU nego spremnosti Velike Britanije za kompromis u pogledu ključnih pitanja.

EU pregovaračka strana očekuje od Velike Britanije da održava bliske trgovinske odnose, ali u skladu sa pravilima EU, što je Velika Britanija u nekoliko navrata odbacila kao mogućnost.

EU strana je izjavila bi prihvatila da Britanija radi po vlastitim pravilima, ali da bi trgovinski sporazum u tom slučaju za njih imao manje prednosti.

To je podvukao i glavni pregovarač za EU Michel Barnier koji kategorično tvrdi da EU neće pristati na britanske uvjete trgovinskog sporazuma samo da bi izbjegao skupu, haotičnu situaciju 'bez sporazuma' početkom 2021. godine.  

Pregovori zvanično počinju početkom marta, piše Euronews.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.