18.2.2020. 16:16
0
Za mjesec dana počinje suđenje Benjaminu Netanyahuu
Suđenje izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu pod optužbom za korupciju počet će 17. marta, dvije sedmice nakon što Izrael održi svoje treće izbore u manje od godinu dana, saopćilo je u utorak ministarstvo pravde.

Netanyahu, prvi izraelski aktuelni premijer koji je optužen za krivično djelo, negira da je učinio išta protuzakonito u tri korupcijska slučaja protiv njega.

Pored pravne bitke, Netanyahu, koji predvodi desničarsku stranku Likud, bori se za svoj politički život na izborima koji će biti održani 2. marta, nakon izbora koji su završeni bez jasnog pobjednika u aprilu i septembru prošle godine.

Ministarstvo navodi u saopćenju da će se od Netanyahua, koji je na vlasti proteklu deceniju kao najdugotrajniji izraelski čelnik, zahtijevati da prisustvuje prvom ročištu u oblasnom sudu u Jerusalemu kako bi saslušao optužnicu protiv njega. Tročlano sudsko vijeće vodit će ročište. Optužbe, koje su zvanično podnijete u sudu prije tri sedmice, uključuju navode o podmićivanju, kršenju povjerenja i prevari.

Netanyahu (70) je optužen za protuzakonito prihvatanje poklona od tajkuna u vrijednosti 264.000 dolara, među kojima su cigare i šampanjac, i za omogućavanje regulatornih olakšica popularnom informativnom websiteu u zamjenu za povoljno izvještavanje o njegovoj političkoj opciji. On bi se mogao suočiti s kaznom do deset godina zatvora ukoliko bude osuđen za podmićivanje, i s maksimalnom trogodišnjom zatvorskom kaznom za prevaru i kršenje povjerenja, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.