20.2.2020. 19:07
0
Oglasila se IZ Bošnjaka u Njemačkoj nakon masakra: Izražavamo jaku zabrinutost činjenicom da mržnja i nasilje u našem društvu sve više jačaju
U srijedu navečer u zapadnom njemačkom gradu Hanauu ubijeno je osam osoba, saopćila je policija.

Informacije policije upućuju na to da je napadač počinio samoubistvo u svojoj kući nakon što je pobjegao u tamnom automobilu. Ubica i glavni akter masakra je Tobias R., radikalni desničar iz Njemačke.

U stravičnom masakru, koji je u njemačkom gradu Hanau počinio Tobias R., ubijen je dvadesetogodišnji Hamza Kurtović, čiji su roditelji porijeklom iz Prijedora, potvrdili su nam članovi porodice nesretnog mladića.

Prvi pucnji su se čuli oko 22 sata u nargila baru u centru Hanaua. Ubica je nasumice pucao i izašao. Nakon toga je otišao u drugi dio grada (Keselstadt) i prvo pucao prema kiosku, u kojem su bila dvojica momaka, a nakon toga i u nargila bar do kioska. 

Operativnim saznanjima policija je saznala mjesto stanovanja ubice. Oko 2:30 sati specijalna policijska jedinica je provalila u stan i zatekla još dva leša (ubicu i njegovu majku).

Danas se oglasila Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj, a cijelo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Zabrinuti smo činjenicom da mržnja i nasilje u našem društvu sve više jačaju, saopćila je Islamska zajednica Bošnjaka u Njamačkoj povodom terorističkog napada u njemačkom gradu Hanau.

- Duboko nas je potresla vijest o jučerašnjem rasističko-terorističkom napadu u Hanau. Stradali su mladi i nevini ljudi, kao žrtve nasilja i mržnje. Duboko suosjećamo sa žrtvama i njihovim najbližim. Izražavamo jaku zabrinutost činjenicom da mržnja i nasilje u našeme društvu sve više jačaju, kaže se u saopćenju.

Dodaje se da se više ne smiju zanemarivati akti nasilja koji dolaze iz ekstremno desnog miljea.

- Država se mora ozbiljno suprostaviti počiniocima i njihovim podstrekačima. Molimo Boga dragog da zaštiti sve građanke i građane naše zemlje, poručuju iz Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.