21.2.2020. 15:30
0
Pompeo: SAD se priprema da potpiše sporazum s talibanima 29. februara
Sjedinjene Države pripremaju se da potpišu sporazum s talibanima 29. februara, koji će biti zasnovan na dogovoru o smanjenju nasilja širom Afganistana, objavio je u petak američki državni sekretar Mike Pompeo.

- Po uspješnoj provedbi memoranduma o razumijevanju, očekuje se potpisivanje američko-talibanskog sporazuma – izjavio je Pompeo nakon posjete Saudijskoj Arabiji.

Sedmicu dana dugo „smanjenje nasilja“ između talibana, američkih vojnika i afganistanskih snaga sigurnosti uskoro će stupiti na snagu, saopćio je portparol afganistanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, Javed Faisal, za AFP u petak.

Djelimično primirje predstavljat će istorijski korak ka okončanju više od 18 godina okrutnog rata u Afganistanu i otvorit će put ka konačnom sporazumu o okončanju rata.

Pompeo je izjavio da će unutar afganistanski pregovori započeti  kratko nakon ceremonije potpisivanja, za koju se očekuje da će biti održana u katarskoj prijestonici Dohi.

- Oni će iskoristiti prednost tog suštinskog koraka kako bi postigli sveobuhvatno i trajno primirje i buduću političku mapu puta za Afganistan - kazao je.

Šef američke diplomatije istaknuo je da izazovi ostaju, ali da napredak ostvaren do sada pruža nadu i predstavlja istinsku priliku. Dodao je da Sjedinjene Države pozivaju sve Afganistance da „zgrabe priliku“, prenosi AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.