27.2.2020. 9:45
0
Saudijska Arabija zabranila putovanja u Meku zbog rizika širenja korona virusa
U skladu s mjerama prevencije širenja korona virusa, Saudijska Arabija zabranila je putovanja u Meku nekoliko mjeseci prije hadža.

Ovakva odluka ne čudi obzirom na situaciju u regionu Bliskog istoka sa 33 slučaja u Bahreinu, 19 smrtnih slučajeva u Iranu, a potvrđeni su slučajevi zaraze i u Omanu, Iraku, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.  

U srijedu je zabilježen prvi slučaj zaraze u Latinskoj Americi gdje je Brazilac obolio od bolesti uzrokovane još uvijek nepoznatim virusom.

U Italiji, koja se smatra evropskim rasadnikom korone, raste broj zaraženih – za sada je potvrđeno više od 450. Virus je stigao na svaki kontinent osim na Antarktik.

U unutrašnjosti Kine potvrđeno je više od 78.000 slučajeva, sa najmanje 2.744 smrtna slučaja. Grčka, Norveška i Sjeverna Makedonija potvrdile su prve slučajeve. U SAD je zabilježeno oko 60 slučajeva, a predsjednik Trump je naglasio da je zemlja 'vrlo spremna' za suočavanje s virusom.

I Danska bilježi prvi slučaj zaraze; radi se o muškarcu koji se nedavno vratio sa skijanja u sjevernoj Italiji.

EU komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides smatra da se radi o zabrinjavajućoj situaciji, ali da se ne smijemo predati panici. 'Moramo biti svjesni dezinformacija, kao i ksenofobičnih izjava koje navode na pogrešno razmišljanje', kazala je između ostalog Kyriakides.


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.