28.2.2020. 9:57
1
Raste napetost između Turske i Rusije: Vanredna sjednica NATO-a zbog pogibije 33 turska vojnika u sirijskom Idlibu
Sjevernoatlantski savez – NATO održat će u petak vanredni sastanak u povodu pogibije 33 turska vojnika u Siriji u četvrtak.

U saopćenju saveza se navodi da će se sastanak održati 'na zahtjev Turske'.

Turski zvanični izvori navode da su 33 vojnika izgubila život u napadima u noći između četvrtka i petka, dok je više od 30 povrijeđeno. Vojni izvori na terenu tvrde da se radilo o ciljanom napadu na dvospratnicu u naselju Balioun. Naime, turski konvoj koji je predstavljao dio pojačanja koje je turska vlada poslala u pomoć pobunjeničkim snagama početkom mjeseca, u čevrtak ujutru se našao na meti teškog granatiranja. Vojnici su se sklonili u Balioun, u zgradu lokalnog vijeća koja će kasnije biti gađana iz zraka.

Turski zvaničnici optužili su sirijski režim za napad, ali je nekoliko izvora u Idlibu kao i neprovjeren snimak noćnog napada, sugeriralo da se ustvari radi o ruskim zračnim snagama koje već tri mjeseca podržavaju žestoku ofanzivu Assadovog režima.  

Rusko ministarstvo odbrane u petak ujutru je odbacilo tvrdnje da se radi o napadu njihovih aviona. Međutim, u njihovom saopćenju se također kaže da turska vojska nije trebala biti na području Idliba, te da nije dala sirijskoj vladi prethodno upozorenje o svom prisustvu.

Turska je u samo jednom danu podnijela najveći gubitak u ljudskom faktoru otkako je po prvi put intervenirala u sirijskom sukobu 2016. godine kada su najmanje 33 turska vojnika ubijena u zračnim napadima sirijskog režima.

Podsjetimo, Turska je mobilizirala više od 10.000 vojnika u sirijsku pokrajinu Idlib koja graniči s Turskom, a koja je zadnje uporište opozicionih - pobunjeničkih snaga koje podržava Turska. Trenutno se vode žestoke borbe za Idlib pri čemu sirijski režim uz pomoć ruskih snaga pokušava vratiti kontrolu nad područjem.

Predsjednik Erdogan je u više navrata pokušao sazvati samit o primirju u Siriji sa Francuskom, Njemačkom i Rusijom, ali Rusija i dalje ne prihvata poziv.

Nakon pogibije turskih vojnika, mase ljutitih građana su se okupile ispred ruskog konzulata u Istanbulu, skandirajući 'Rusija ubica, Putin ubica'.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.