29.2.2020. 13:35
0
Kraj rata u Afganistanu: SAD i Talibani u Qataru potpisuju mirovni sporazum
Talibanska delegacija od 31 člana stigla je u Qatar s ciljem potpisivanja mirovnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama - potez koji trebao povesti strane prema završetku 18 godina dugog rata.

Ceremoniji će po nalogu američkog predsjednika prisustvovati državni sekretar Mike Pompeo.

Uoči potpisivanja sporazuma Talibani su naredili svim svojim borcima da se 'suzdrže od bilo kakvih napada... radi mira i sreće nacije'.

Odmah nakon potpisivanja sporazuma, američka strana će započeti povlačenje oko 8.600 vojnika od ukupno 13.000, dok dalje povlačenje ovisi o talibanskoj strani od koje se očekuje da ispuni uvjete u pogledu anti terorističkog djelovanja.

Predsjednik Trump nazvao je potez 'značajnim korakom prema trajnom miru u novom Afganistanu, slobodnom od al-Qaide, ISIL-a i drugih terorističkih grupa'.

Ceremonija potpisivanja sporazuma održat će se u glavnom gradu Dohi.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.