22.3.2020. 22:23
0
Kina počela testiranje vakcine protiv koronavirusa: Sve predvodi žena "terminator ebole"
Prvo kliničko testiranje nove vakcine protiv koronavirusa počelo je u Kini pošto su volonteri, koji su se prijavili za specijalan projekat, o svoji iskustvima počeli da izvještavaju na društvenim mrežama.
Jedna žena postavila je dvije slike kako prima vakcinu tokom prve faze ispitivanja.

Kako se navodi, kliničko ispitivanje prijavljeno je 17. marta, a sprovodi se pod nadzorom nekoliko insitucija - Instituta za biotehnologiju, Akademije za vojnomedicinske nauke itd.

Testiranje se izvodi nad odraslim zdravim osobama starosti od 18 do 60 godina u dvije medicinske ustanove u Wuhanu, odakle je i potekla epidemija koronavirusa.

Svih 108 ispitanika su iz Wuhana, a 6 mjeseci poslije primanja vakcine moraće da obave veliki broj kontrolnih pregleda kako bi se vidjelo da li su razvili antitijela.

Kineski naučnici su nedavno saopćili da istovremeno sprovode testiranja 9 vakcina, a većina će početi da se ispituje na ljudima u aprilu.

"Generalno, Kina je među predvodnicima u svijetu kada je riječ o razvoju vakcine protiv koronavirusa", rekao je Vang Džungsi, stručnjak za razvoj i proizvodnju vakcina i lijekova.




Jedan od najvećih stručnajka koji će raditi na vakcini je i Čen Vei (54) koja je 2003. godine kada se raširio SARS izmislila poseban medicinski sprej koji je sprečio da se 14.000 medicinskih radnika zarazi tokom liječenja pacijenata.

U Kini je poznata i kao "terminator ebole" jer je predvodila tim koji je razvio vakcinu protiv ove opake bolesti.
"Epidemija je kao da ste u vojsci. Epicentar zaraze je nalik ratištu", rekla je.

Čen od 26. januara, kada je stigla u Wuhan, radi na vakcini protiv koronavirusa.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.