24.3.2020. 20:10
0
Australski doktor siguran da ima rješenje za koronavirus: Dva lijeka kombinovao u liječenju zaraženih
Ekipa australskih eksperata za infektivne bolesti tvrdi da dva lijeka mogu pomoći u liječenju oboljelih od koronavirusa, koji je do sada širom svijeta usmrtio više od 16.500 oboljelih i kojim je inficirano skoro 384.000 ljudi.

Tim stručnjaka za infektivne bolesti sa univertiteta Kvinslend u Brizbejnu navodi da su pomoću dva dobro poznata lijeka uspeli da izliječe oboljele od covida-19.

Potpuno izliječeni

U pitanju su lijekovi koji se koriste za liječenje obolelih od HIV (kombinacija lekova lopinavir/ritonavir) i malarije (hlorokvin). Pomoću njih su izliječeni pacijenti inficirani koronavirusom. Profesor David Paterson iz Kvinslenda kaže da se nada da će do kraja mjeseca veći broj oboljelih biti uključen u farmaceutska istraživanja.

- Ovo je potencijalno efikasan tretman. Pacijenti koji su ga primili i uništili su koronavirus u svom organizmu po završetku terapije. Oboljeli u prvom talasu, koji su doputovali ih Kine u Australiju, odlično su reagovali na liječenje hlorokvinom, kojim se liječi malarija. Sada želimo da uradimo velika klinička testiranja u najmanje 50 bolnica širom Australije. Uporedićemo efikasnost jednog lijeka s drugim i s njihovom kombinacijom - rekao je Paterson.

On je istakao da su pacijenti odlično prihvatili ove lijekove. Uz to, kako kaže, prednost je što nisu potrebna dugotrajna testiranja, kao s novim lijekovima, koji izazivaju veliki broj neželjenih dejstava.

Pozitivna iskustva

U Australiji je dosad registrovano oko 2,136 oboljelih od koronavirusa, dok je 8 ljudi preminulo. Profesor Paterson navodi i da širom svijeta postoje pozitivna iskustva u liječenju koronavirusa. Kao primjere je naveo Kinu i Singapur.

- Ako možemo da testiramo lijekove na prvom talasu pacijenata, očekujemo da ćemo, ukoliko bude bilo infekcija u narednim mjesecima, imati najbolje informacije o mogućem liječenju budućih pacijenata - dodao je Peterson.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.