3.4.2020. 8:24
0
Wuhan ukida zabranu putovanja 8. aprila
Stanovnici kineskog Wuhana upozoreni su da ostanu kod svojih kuća i nastave se striktno pridržavati propisanih mjera, nekoliko dana prije najavljene dodatne relaksacije restrikcija.

Gradske vlasti potiču na budnost i oprez kako bi spriječili drugi talas zaraze putem importa iz drugih zemalja, dok istovremeno postepeno stavljaju mjere van snage.

Od početka epidemije u Kini je zabilježeno 81.600 potvrđenih slučajeva i 3.222 smrtna ishoda. Međutim, zapadna javnost je sporila tačnost izvještaja koji su pristizali iz Kine, npr. sve do sada statistika nije uključivala građane koji su testirali pozitivno, ali su bili bez simptoma.

U Wuhanu je u petak je prijavljen 31 novi slučaj, uključujući dvije lokalno transmitirane zaraze. Četiri osobe su preminule.

Iako je broj dramatično reduciran u odnosu na februar, lider Komunističke partije u Wuhanu Wang Zhonglin, kaže da je rizik povratka epidemije i dalje visok zbog 'unutarnjih i vanjskih rizika', te da se mjere moraju nastaviti poštivati.

Međutim, neke mjere su već van snage, a 8. aprila se ukida zabrana putovanja za sve one sa urednim nalazom.

Kina će u subotu održati memorijal za 14 ljekara koji su preminuli od korona virusa, koje kineske vlasti sada slave kao heroje jer su se 'žrtvovali' za dobrobit nacije. Među njima je dr. Li Wenliang koji je prvi upozorio na novi virus u decembru zbog čega je tada okrivljen od strane vlasti za 'širenje lažnih informacija'.

Kineska vlada nastavlja globalnu kampanju pomoći drugim ugroženim zemljama, dijeljenjem iskustva i znanja, kao i pozitivnim izvještajima iz svoje unutrašnjosti kako bi promijenila narušenu reputaciju i sliku koju je stekla u svijetu zbog 'izvoza' opasnog virusa.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.