9.4.2020. 11:55
0
Direktor SZO svjetskim liderima: Ne politizirajte pandemiju!
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorio je svjetske lidere da ne 'politiziraju' pandemiju u vrijeme kada svijet više nego ikada ranije treba sarađivati.

Poruka dr. Tedrosa Ghebreyesusa zapravo je reakcija na izjavu Donalda Trumpa da razmišlja o povlačenju finansijske podrške za SZO, nakon što je tu organizaciju nazvao 'kinocentričnom'.

Na konferenciji za medije u Ženevi, dr. Tedros je apelirao na zemlje da ne politiziraju pandemiju jer to jednako 'igranju s vatrom'.

- Molim vas ne politizirajte ovaj virus. Koristi se vašim razlikama na nacionalnoj razini. Ako želite biti iskorišteni i ako želite mnogo više mrtvih tijela, onda tako radite, kazao je direktor SZO upitan da komentira Trumpovu izjavu.

Također je zatražio od SAD i Kine da sarađuju i zamolio da se politiziranje virusa 'stavi u karantin'.

- Ne bi trebali gubiti vrijeme upirući prstom jedni na druge. Trebamo se ujediniti, poručio je dr. Tedros.

On je također pokušao opravdati SZO navodeći područja u kojima je organizacija poduzela aktivnosti na borbi protiv virusa, uključujući izgradnju lokalnih kapaciteta za borbu protiv epidemije, objavljivanje smjernica, angažiranje lokalnih ljekara i informiranje javnosti o virusu, prenosi Euronews.

- Radimo sve što je u našoj moći. Tako ćemo i nastaviti, svaki dan i svaku noć... želimo učiti iz naših grešaka i ići naprijed. Ali za sada, fokus treba biti na borbi protiv ovog virusa, podvukao je prvi čovjek SZO.

SAD finansiraju gotovo petinu ukupnog budžeta SZO.


(Patria) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.