9.4.2020. 12:10
0
Italijanski premijer Conte: Evropska unija rizikuje propast u krizi zbog pandemije koronavirusa
Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da Evropska unija rizikuje da propadne kao projekat u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

On je za BBC izjavio da EU mora da djeluje na adekvatan i koordiniran način kako bi pomogla zemljama koje su najteže pogođene virusom.

U svom prvom intervju za britanske elektronske medije od kada je epidemija eksplodirala u Italiji prije sedam sedmica, Conte kaže da Evropska unija mora da se suoči sa izazovom onoga što naziva “najvećim testom od Drugog svjetskog rata”.

Govorio je kako Italija i neke druge zemlje EU pokušavaju da podstaknu štedljive članice bloka da izdaju takozvane “korona obveznice”, što podrazumijeva podjelu dugova odnosno zajedničku otplatu.

Holandija se posebno protivila toj ideji, što je dovelo do sukoba ministara finansija eurozone.

Italijanski premijer je za BBC rekao i da su se evropski lideri “suočili sa sastankom sa istorijom” koji ne bi smjeli da propuste.

“Ako ne iskoristimo priliku da stavimo novi život u evropski projekat, rizik od neuspjeha je realan”, naveo je premijer Italije.


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.