13.4.2020. 9:41
0
Erdogan nije prihvatio ostavku ministra unutrašnjih poslova
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odbio je ponuđenu ostavku turskog ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua.

Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika kasno sinoć je saopćila da Erdogan nije prihvatio ostavku koju mu je predao ministar Soylu.

U saopćenju se navodi da Soylu uspješno obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova Turske na koju je imenovan 2016. godine i da uživa veliko poštovanje naroda, javlja agencija Anadolija.

Na funkciju je imenovan nedugo nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.

- Ministar Soylu u velikoj mjeri je zaslužan za veliko smanjenje terorističkih aktivnosti u Turskoj. Također se dokazao i stalnim radom i koordiniranjem na terenu u slučaju prirodnih nesreća poput zemljotresa i aktuelne epidemije koronavirusa - navodi se u saopćenju.

U saopćenju se također navodi da će Suleyman Soylu nastaviti obavljati funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Soylu sinoć je saopćio je da podnosi ostavku s te funkcije.

- Odlazim s funkcije ministra unutrašnjih poslova Turske koju sam s ponosom obavljao - naveo je Soylu u pisanom saopćenju.

On je u saopćenju naveo da u potpunosti preuzima odgovornost za provedbu mjere kojom je ovog vikenda u 31 turskoj provinciji zabranjeno kretanje s ciljem sprečavanja širenja epidemije koronavirusa.

Ističući kako je u kratkom periodu proglas te mjere izazvao gužve na ulicama, Soylu je poručio da takve scene nisu bile u skladu s odličnim rukovođenjem aktuelnom situacijom.

- Bio je to korak s najboljom namjerom da se tokom vikenda dijelom zaustavi širenje virusa i epidemije - poručio je Soylu.

On je također kazao da nikada ne bi učinio bilo šta čime bi mogao naštetiti svom narodu i poručio je da će uvijek ostati odan turskom predsjedniku Erdoganu.

Zabrana izlaska iz kuća u nekim dijelovima Turske objavljena je samo dva sata prije nego je stupila na snagu, zbog čega su hiljade ljudi pohrlile u prodavaonice, ignorirajući druge mjere protiv širenja virusa.

Opozicija je zbog te iznenadne odluke, koja je dovela do još veće zbrke, kritizirala Vladu.

Soylu je ranije priznao kako nije predvidio paničnu kupovinu, no dodao je da ne vjeruje da su gomile u prodavnicama u petak navečer bile problem.

Prema posljednjim podacima, u Turskoj je 56.956 oboljelih od koronavirusa (4.789 u posljednja 24 sata), a od tog broja je preminulo 1.198 (97 novih smrtnih slučajeva), dok se 3.446 oporavilo.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.