14.4.2020. 16:28
0
Požar u Černobilu na par kilometara od kontaminirane elektrane, Ukrajinci tvrde da je sve pod kontrolom
Vlasti Ukrajine nastoje umanjiti značaj šumskim požarima koji od jutros bjesne u području nuklearne elektrane Černobil, izjavama da su 'suzbijeni i pod punom kontrolom'.

Izvještaji s terena u toku posljednja 24 sata ukazuju na to da se požari šire u blizini nuklearne elektrane, dok aktivisti upozoravaju da se vatra opasno približila pogonima za skladištenje nuklearnog otpada.

Međutim, lokalne vlasti su u utorak saopćile da je opasnost neutralizirana naporima vatrogasaca, ali i padavinama na većem dijelu područja.

- Nema otvorene vatre. Sada se vidi samo dim koji izlazi iz šumske površine sa odvojenim ćelijama, objavio je ministar unutrašnjih poslova na web stranici ministarstva, opisujući situaciju zatečenu u 7 ujutru.

Volodymyr Demchuk iz državne službe za vanredne situacije tvrdi da 'ne postoji prijetnja nuklearnoj elektrani Černobil, niti skladištu otpadnog goriva'.

Također je potvrđeno da je razina radijacije u glavnom gradu Kijevu udaljenom 100 km od elektrane – sada u skladu sa normama.

Nešto ranije, požar se približio napuštenom gradu Pripyatu kao i samoj nuklearnoj elektrani Černobil koja je bila u centru najveće svjetske nuklearne nesreće u aprilu 1986. godine, kada je radioaktivni oblak prekrio veći dio Evrope.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky koji se našao na meti kritika zbog pasivnog stava u pogledu opasnosti, obećao je da će angažirati službe za vanredne situacije.

Požari su česti u rano proljeće kada lokalni stanovnici pale vatre na poljoprivrednim dobrima. Međutim, lokalne vlasti tvrde da su locirale najmanje dvije osobe koje su namjerno palile vatre.

Zona Černobila je uglavnom nenaseljena, iako se tamo zadržalo oko 200 ljudi nakon nesreće.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.