4.5.2020. 22:03
0
Na moru 78 migranata iz Libije nemaju dozvolu za iskrcavanje u luke EU
Najmanje 78 migranata koji su se iz Libije uputili za Evropu ostali su zaglavljeni na moru, nakon što nisu dobili dozvolu za iskrcavanje na kopno, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za migracije.

Libija je postala glavna tranzitna tačka za afričke i arapske migrante koji bježe u Evropu od sukoba i siromaštva, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

- Migranti su pobjegli iz Libije prije tri dana, a u nedjelju ih je na Sredozemnom moru spasio trgovački brod, koji još uvijek nije dobio dozvolu da se usidri u bilo kojoj luci u Evropskoj uniji - rekla je Safa Msehli, glasnogovornica Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Pozvala je EU da uspostavi jasan i siguran mehanizam za iskrcavanje ljudi spašenih na Sredozemnom moru.

To je četvrti čamac u manje od sedmicu dana s migrantima iz Libije, saopćeno je iz  IOM-a.

Većina migranata iz Libije upušta se u opasno putovanje preko mora do Evrope, jer se voze gumenim, pretrpanim čamcima.

Posljednjih godina EU pokušava, u suradnji s Libijom, spriječiti priljev migranata u Evropu.

Nevladine organizacije upozoravaju da migranti ostaju zarobljeni u pritvornim centrima, u kojima su loši uvjeti, s manjkom hrane i vode, prenosi Al Jazeera Balkans.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.