12.5.2020. 11:48
0
Otkrivena terapija koja bi mogla znatno smanjiti smrtnost od koronavirusa
Muškarci koji primaju terapiju za uklanjanje androgena (ADT) za liječenje raka prostate imaju manje vjerovatnosti oboljeti od Covida-19 u odnosu na one koji nisu na toj terapiji, objavio je naučni portal IFLScience.

Kako navode u svom tekstu, to bi možda moglo pomoći u objašenjenju zašto muškarci imaju dvostruko veće šanse za umiranje od virusa od žena. Iako se time u teoriji otvara mogući oblik zaštite, također se suočava s potencijalnom preprekom prihvaćanja javnosti, piše IFLScience.

Od bolesti Covid-19 umire više muškaraca nego žena, iako je stopa infekcije jednaka. Predloženo je nekoliko objašnjenja tog fenomena, a profesor Andrea Alimonti sa Univerzita della Svizzera Italiana našla je kako utvrditi uzrok.

- Rak prostate često se liječi terapijom deprivacije androgena (ADT), kojom se sprečava proizvodnja testosterona ili blokira njegovo vezanje za receptore, jer karcinom uspijeva uz muške hormone i bez njih umire. Ako su ovi hormoni (poznati kao androgeni) problem, njihovo suzbijanje ADT-om moglo bi spasiti živote - piše IFLScience.

Profesor Alimonti je u onkološkom časopisu “Annals of Oncology” izložio dokaze koji idu u prilog toj ideji. Alimonti izvještava da je rak, uključujući rak prostate, bio faktor rizika za dijagnosticiranje Covida-19 u teško pogođenoj talijanskoj regiji Veneto. Nije jasno je li to zbog toga što je rak smanjio sposobnost odbrambenog sistema ili su postojeći pacijenti imali više šanse da budu testirani.

Kako god bilo, muškarci oboljeli od raka imali su 1,8 puta veću vjerovatnost dijagnoze Covida-19, kao i muškarci bez raka. Međutim, to se preokrenulo u slučaju muškarca na ADT-u. Među muškarcima koji imaju rak prostate koji nisu na ADT-u, stopa infekcije iznosila je 0,31 posto tokom razdoblja koje je Alimonti proučavao, što je nešto manji udio nego u slučaju ostalih karcinoma. Za više od 5000 muškaraca na ADT-u stopa je bila četvrtina od toga.

Bez randomiziranog ispitivanja, moguće je da postoji neka druga razlika između muškaraca na ADT-u i onih koji nisu na toj terapiji, a što bi objasnilo razliku, ali ne zna se što bi to moglo biti. Štoviše, šestina oboljelih od raka, uključujući rak prostate, koji su se zarazili koronavirusom preminuli su od Covida-19, ali svi oni koji su na ADT-u preživjeli su, iako uzorak od četiri nije statistički značajan.

- Otkrili smo da su oni koji se liječe ADT-om za rak prostate zaštićeni, iako svi pacijenti oboljeli od raka imaju veći rizik infekcije Covid-19 od pacijenata koji nemaju karcinom - rekao je Alimonti u izjavi.

Muškarci s teškim Covid-19 simptomima, poput onih s agresivnim karcinomom prostate, možda će biti spremni na gotovo sve u nadi da će preživjeti, ali Alimonti također sugerira nešto još radikalnije. 

- Uz davanje privremenog ADT-a muškarcima koji su zaraženi koronavirusom, on predlaže terapiju deprivacije androgena dok opasnost ne prođe i onima koji su izloženi najvećem riziku da uhvate virus, piše IFLScience.




0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.