22.5.2020. 21:27
0
Soros: Koronavirus prijeti opstanku Evropske unije, posljedice će biti dugotrajne
Milijarder George Soros kazao je da pandemija koronavirusa prijeti opstanku Evropske unije te se u tom slučaju založio za izdavanje evropskih obveznica kako bi se pomoglo teško pogođenim zemljama poput Italije.

US News piše da je koronavirus zaustavio dio globalne ekonomije te da je Soros naglasio da će šteta po ekonomiju u eurozoni koju je prouzrokovao zapravo trajati "duže nego što većina ljudi misli" dodajući da bi brzi razvoj virusa mogao otežati na pronalazak vakcine.

Soros je kazao da bi EU trebala imati kreditni rejting AAA za izdavanje pomenutih obveznica, zbog čega bi trebala imati ovlasti prikupljanja poreza da bi pokrila troškove obveznica.

"Ako EU ne može to sada razmotriti možda neće nadživjeti izazove s kojima se sada suočava. To nije teoretska mogućnost. To bi mogla biti tragična realnost. Postoji rješenje", dodao je.

Soros je američki investitor koji se proslavio uspješnom opkladom protiv funte 1992. Upitan o Brexitu kazao je da je posebno zabrinut zbog rasta euroskepticizma u Italiji.

"Šta bi ostalo od Evrope bez Italije. Popuštanje pravila o državnoj subvenciji, koja favoriziraju Njemačku, posebno su nepravedna prema Italiji, koja je već bila evropski bolesnik, a potom i najpogođenija država koronavirusom", istakao je Soros.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regije i ekonomske sektore u EU-u.

Pritom se, kako je naglašeno, radi o finansijskoj pomoći, a ne kreditu. Evropska komisija bi ovaj iznos trebala finansirati preko zajedničkih obveznica.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.