29.5.2020. 22:10
1
Austrijski parlament traži zabranu komemoracije u Blajburgu
Rezoluciju su izglasale sve austrijske parlamentarne stranke, uključujući socijaldemokratski SPÖ, konzervativni ÖVP premijera Sebastiana Kurza i liberalni NEOS

Austrijski parlament izglasao je neobavezujuću rezoluciju kojom od vlade traži da se ubuduće zabrani komemoracija u Blajburgu, javila je austrijska novinska agencija APA.  

- Federalnog ministra unutrašnjih poslova Karla Nehammera pozivamo da razmotri sve mogućnosti i pravne mjere na državnoj, bilateralnoj i europskoj razini kako bi se 2021. i u sljedećim godinama spriječila ultranacionalistička-fašistička komemoracija u Blajburgu/Pliberku, na austrijskom teritoriju, a uzimajući u obzir odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima, Europske konvencije o ljudskim pravima i ostale ustavne odredbe - stoji u tekstu rezolucije koja je poslana parlamentarnom Odboru za unutrašnje poslove.

Rezoluciju su izglasale sve austrijske parlamentarne stranke, uključujući socijaldemokratski SPÖ, konzervativni ÖVP premijera Sebastiana Kurza i liberalni NEOS, a protiv je bila samo desničarsko-populistička Slobodarska stranka (FPÖ).


(Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.