2.6.2020. 10:30
0
COVID-19: Broj djece koja žive u siromaštvu mogao bi porasti za 86 miliona do kraja godine
Ekonomski pad zbog pandemije COVID-19 mogao bi do kraja 2020. godine gurnuti do 86 miliona više djece u siromaštvo, što je povećanje od 15%, navodi se u novoj analizi koju je objavila organizacija „Save The Children“ i UNICEF.

U analizi se ističe da bi, bez hitnih mjera za zaštitu porodice od finansijskih teškoća prouzrokovanih pandemijom, ukupan broj djece koja žive ispod nacionalne granice siromaštva u zemlјama sa niskim i srednjim prihodima mogao do kraja godine da dostigne 672 miliona.

Gotovo dvije trećine ove djece živi u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji. Zemlјe širom Evrope i centralne Azije mogle bi da osjete najznačajnije povećanje, čak do 44% širom regiona. Latinska Amerika i Karibi mogli bi da osjete porast za 22%. 

"Pandemija koronavirusa pokrenula je neviđenu društveno-ekonomsku krizu koja crpi resurse za porodice širom svijeta", rekla je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.

Organizacija „Save The Children“ i UNICEF upozoravaju da je uticaj globalne ekonomske krize izazvane pandemijom i s njom povezane politike obuzdavanja dvostruk. Neposredni gubitak prihoda znači da su porodice u manjoj mogućnosti da priušte osnovne stvari, uklјučujući hranu i vodu, te je manja vjerovatnoća da će pristupiti zdravstvenoj zaštiti ili obrazovanju i više su izložene riziku od dječijih brakova, nasilјa, iskorištavanja i zlostavlјanja. Takođe, kada dođe do pojave fiskalne kontrakcije, može doći do umanjenja dosega i kvaliteta usluga od kojih porodice zavise.

Za najsiromašnije porodice, nedostatak pristupa uslugama socijalne zaštite ili kompenzacionim mjerama dodatno ograničava njihovu sposobnost da se pridržavaju mjera suzbijanja epidemije i fizičke distance, te se na taj način dodatno povećava njihova izloženost infekciji.

"Šokantni uticaji pandemije COVID-19 ozbiljno će pogoditi djecu. Djeca su vrlo ranjiva, čak i na kratke periode gladi i neuhranjenosti - što potencijalno utiče na njih kroz cijeli život. Ako budemo djelovali sada i odlučno, možemo spriječiti i zaustaviti pandemijsku prijetnju sa kojom se suočavaju najsiromašnije zemlјe i neka od najugroženije djece. Ovaj izvještaj trebalo bi da bude poziv na buđenje cijelom sveijtu. Siromaštvo nije neizbježno za djecu", rekla je Inger Ashing, izvršna direktorica organizacije „Save The Children“.

Prije pandemije, dvije trećine djece širom svijeta nije imalo pristup nijednom obliku socijalne zaštite, što je značilo da porodice neće biti u mogućnosti da izdrže finansijske šokove, produžavajući začarani krug međugeneracijskog siromaštva. Samo 16% djece u Africi ima socijalnu zaštitu. Stotine miliona djece i dalјe su siromašni na više nivoa - što znači da im nedostaje zdravstvena zaštita, obrazovanje, pravilna ishrana ili adekvatno stanovanje - što je često odraz nepravičnih ulaganja vlada u socijalne usluge. Za djecu koja žive u zemlјama koje su već pogođene sukobima i nasilјem, uticaj ove krize će dodatno povećati rizik od nestabilnosti i domaćinstava koja će pasti u siromaštvo. U regionu Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, gdje živi najveći broj djece kojima je pomoć potrebna zbog sukoba, najveća stopa nezaposlenosti je među mladima, dok skoro polovina djece u regionu živi u mnogostrukom siromaštvu.

Da bi se pozabavili i ublažili uticaj pandemije COVID-19 na djecu iz siromašnih domaćinstava, organizacija „Save The Children“ i UNICEF pozivaju na brzo i veliko širenje sistema i programa socijalne zaštite, uklјučujući novčanu pomoć, obroke u školama i dječije dodatke - sve ključne investicije koje se bave neposrednim finansijskim potrebama, postavljajući temelј državama u pripremi za buduće šokove.

Vlade takođe moraju da ulažu u druge vidove socijalne zaštite, fiskalnu politiku, zapošlјavanje i intervencije na tržištu rada za podršku porodicama. Ovo uklјučuje proširenje univerzalnog pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i drugim uslugama; i ulaganje u politike koje su naklonjene porodici, poput plaćenog odsustva i brige o djeci.(Patria) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.