18.6.2020. 19:50
0
EU produžuje sankcije Rusiji zbog aneksije Krima i podrške pobunjenicima
Očekuje se da čelnici Evropske unije u petak podrže produženje glavnih ekonomskih sankcija bloka protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini do kraja januara 2021. godine, saopćili su diplomatski izvori i zvaničnici.

EU je sankcionirala ruski energetski, finansijski i sektor namjenske industrije nakon što je Moskva anektirala Krim u 2014. i podržava pobunjenike koji se bore protiv vladinih trupa na istoku bivše sovjetske republike.

Moskva im pruža podršku otkako je najavila da nikada neće odustati od poluotoka na Crnom moru.

Sankcije su trenutno na snazi do kraja jula, a očekuje se da 27 nacionalnih čelnika EU u petak otvore put za njihovo novo produženje, koje će biti ozvaničeno u ovom mjesecu, saopćili su izvori.

Pored toga, EU je danas prolongirala zabranu poslovanja s anektiranim Krimom do sredine 2021. Treći krug sankcija koji zabranjuje poslovanje s pojedincima i firmama s crne liste blok smatra ključnim za osujećivanje ruskih ciljeva, prenosi Reuters.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.