19.6.2020. 18:23
0
Istraga o ubistvu novinarke Daphne sa Malte: Tragovi novca vode u Crnu Goru
Mjesecima prije ubistva 2017. godine, malteška novinarka Daphne Caruana Galizia našla je trag offshore kompanije pod nazivom 17 Black Limited.

Nije znala ko je vlasnik kompanije koja je registrirana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ali bila je sigurna da je postavljena za kanaliziranje korumpiranih plaćanja čelnicima svoje zemlje, napisala je na svom blogu, bez pokazivanja dokaza, navodi britanska agencija Reuters u ekskluzivnoj priči o novinarki i tokovima novca oktrivenim u istrazi njenog ubistva..

Caruana Galizia ubijena je u bombom podmetnutom pod automobil u oktobru 2017. godine.

Prošle godine policija je optužila jednog od najbogatijih biznismena na Malti, Yorgena Fenecha, kojeg je Reuters prethodno otkrio da je vlasnik 17 Black-a, koji je naredio njeno ubistvo. Negirao je optužbu. Atentat je pokrenuo političku krizu na Malti koja je smijenila premijera Josepha Muscata s dužnosti početkom ove godine.

Aktivnosti kompanije 17 Black su ostale obavijene tajnom. Ali sada novi dokazi koje su otkrili Reuters i Times of Malta bacaju svjetlo na njegovo poslovanje kroz jedan određeni dogovor.

U decembru 2015. godine 17 Black je ostvario prethodno neotkrivenu dobit od 4,6 miliona eura kada je malteška državna energetska kompanija Enemalta kupila vjetroelektranu u Crnoj Gori. Kupovina je uslijedila nakon pregovora i nekoliko putovanja u Crnu Goru koje je vodio tadašnji ministar energetike Malte Konrad Mizzi.

Toga istog mjeseca računovođe za Mizzija i tadašnji šef premijera, Keith Schembri, napisali su u e-poruci da su Schembri i Mizzi stajali da primaju plaćanje od 17 Black-a za usluge koje nisu precizirane. Reuters i druge novine prethodno su izvijestile o tim e-mailovima, koji su bili dio zahtjeva za otvaranje bankovnih računa za panamske firme u vlasništvu njih dvojice.

Schembri je potvrdio Reutersu u aprilu 2018. da su kompanije koje posjeduje izradile "nacrt poslovnog plana" sa 17 Black koji nije implementiran, ali nije dao dodatne detalje. Sada je pod istragom zbog potencijalne umiješanosti u ubistvo Caruane Galizia, objavila je policija. Negirao je bilo kakvu ulogu u tome.

Mizzi je ranije izjavio da nije učestvovao ili znao za zavjeru o ubistvu Caruane Galizia.

Reutersu je rekao da nema veze sa 17 Black i osporio je "da e-mail od mog davatelja usluga kaže da bih mogao profitirati" od kompanije. Upitan o svojim putovanjima u Crnu Goru, Mizzi je odgovorio: "Moje učešće u ovom projektu bilo je u funkciji ministra, jer sam odgovoran za Enemaltu, kroz cjelokupnu energetsku politiku".

Rekao je da nije igrao nikakvu ulogu u bilo kakvim koruptivnim ugovorima.  Reuters nije pronašao nikakve dokaze da je 17 Black platio Schembri i Mizzi.

Crnogorski projekt vjetroelektrane Mozura pokrenut je 2010. godine kao prva velika balkanska shema obnovljivih izvora energije. Koncesiju za izgradnju i pokretanje vjetroelektrane osvojila je španska kompanija Fersa Renovables jer se spojila s drugom španskom kompanijom Audax Renovables.

U novembru 2015., malteška vlada objavila je da Enemalta pod kontrolom države kupuje projekt.

Računi koje je Fersa objavila i korporativni zapisi u Crnoj Gori otkrili su, međutim, da je Fersa prodala 99% svog udjela u Mozuri posredniku, kompaniji sa sjedištem na Sejšelima pod nazivom Cifidex Ltd. Preostalih, a 1% dionica, koje je držala lokalna crnogorska kompanija, također se prodaje u Cifidexu.

Prema javnim evidencijama, Cifidex je dionice Mozure kupio 10. Decembra 2015. za 2,9 miliona eura. Dvije sedmice kasnije Cifidex je sve dionice prodao Enemalti. U svojim računima Enemalta je rekla da je platila 10,3 miliona eura - tri puta više od prvobitne cijene.

Vlasništvo nad Cifidexom i opseg bilo kakve zarade koju je ostvario, uključujući i dodatne naknade koje bi mogao zaraditi posredstvom ugovora, nisu otkriveni u javnim podnescima. Ni Reuters nije mogao utvrditi kako je ili zašto se Cifidex uključio u prodaju. Kompanija nije mogla ovo komentarisati, navodi Reuters. 

Audax je odbio dijeliti s Reutersom bilo kakve detalje o Cifidexovom vlasništvu ili zastupanju, rekavši u izjavi da "ne može pružiti lične podatke ili podatke o pojedincima." Audax je objasnio da je prodao vjetroelektranu jer je bila "nestrateška". Crnogorska firma s postotnim udjelom nije komentirala sporazum. Enemalta je rekla da će odgovoriti na pitanja što je prije moguće nakon što se informacije prikupe i provjere. U vrijeme objave Enemalta nije dala više detalja o transakciji vjetroelektrane.

Izvori koji su direktno uključeni u transakciju ispričali su Reutersu kako je ona strukturirana: Cifidex je dionice kupio od Fersa uz tri miliona eura posuđenih od 17 Black-a. Nakon što je Cifidex prodao dionice Enemalti, ona je vratila tri miliona eura 17 Black-u, plus dodatnih 4,6 miliona eura "udjela u dobiti", rekli su ti izvori. Reuters nije mogao utvrditi što je 17 Black učinio s ovom dobiti.

Dvije osobe s pristupom informacijama o 17 Black bankovnom računu u Dubaiju potvrdile su za Reuters da je 17 Black prenio 3 miliona eura u Cifidex krajem novembra 2015. Cifidex je platio ukupno 7,8 miliona eura kompaniji 17 Black do maja sljedeće godine. Treći izvor dao je 7,6 milijuna eura niže.

Cifidex je u vlasništvu, kaže jedna osoba s direktnim saznanjima, Turab Musayev, izvršni direktor SOCAR Trading-a, švicarske podružnice azerbejdžanske državne naftne kompanije, SOCAR.

Musayev, koji ima britanski pasoš, bio je poslovni saradnik Fenecha, vlasnika 17 Black-a. Njih dvojica bili su direktori konzorcija koji je 2017. godine na Malti izgradio plinsku elektranu vrijednu 450 miliona eura. Musayev je zastupao SOCAR Trading, koji je bio vlasnik jedne trećine konzorcija, prema javnim evidencijama.

Musayev sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Atkins Thomson, rekao je da Musayev nema razloga da izbjegne bilo kakve dogovore s Fenechom. 

"Kao što ćete zamisliti, naš klijent nije znao ništa, ništa nije posumnjao i nije imao razloga vjerovati da je Fenech imao ikakve umiješanosti u ovj zločin", piše pravna kompanija u pismu Reutersu.

U pismu se dodaje da "bilo kakvi poslovi koje je njihov klijent imao s njim uključuju dubinsku istragu drugih vrlo uglednih i etabliranih kompanija, uključujući bankare, profesionalne računovođe i pravnike."

Cifidex je imao svoje nezavisno upravljanje, navodi se u pismu. Nije se direktno bavio Musayevim vlasništvom nad Cifidexom niti je odgovorio na pitanja o njegovoj ulozi u sporazumu s Mozurom. Dalje pismo je pojasnilo da nakon transakcije Mozura, Musayev "nije imao drugog posla s Fenechom."

Fenech, koji se nalazi u zatvoru dok se nastavljaju ročišta u slučaju ubistva, nije odgovarao na pitanja o vjetroelektrani poslana putem njegovih branitelja. Branitelj e rekao kako Fenech o tome još ne želi komentirati.

SOCAR Trading rekao je Reutersu da nije učestvovala ili poznavala Mozura shemu i ne poznaje 17 Black. U izjavi je navedeno da je zaposlila Musayeva kao konzultanta, "što mu je omogućilo obavljanje poslova izvan njegovih službenih dužnosti." SOCAR je potvrdio da je imenovao Musayeva za direktora konzorcija za energetske projekte u kojem je bio zajedno s Fenechom.

Reuters je pitao Schembrija, Mizzija i bivšeg premijera Muscata znaju li da su Musayev, 17 Black ili Fenech povezani s projektom vjetroelektrane. Mizzi i Muscat rekli su da nisu svjesni. 

Schembri nije odgovorio. 

Muscat, koji je otvorio završeni projekt vjetroelektrane u novembru 2019., neposredno prije nego što je napustio dužnost, rekao je u izjavi: „Moja uloga je bila da njegujem odnose s vladom Crne Gore na predsjedničkoj i premijerskoj razini, kao što je bila moja dužnost premijera”. 

Rekao je da, koliko je njemu poznato, Schembri nije bio uključen u pregovore o projektu, piše Reuters prenose svjetski mediji..


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.