29.6.2020. 21:10
0
Talijanski naučnici: Čestice virusa u maju su bile slabije nego u aprilu
Studija malog obima koju su italijanski istraživači sproveli u jednoj bolnici u Milanu pokazuje da je kod pacijenata koji su na koronavirus testirani u maju pronađena manja količina virusnih čestica u odnosu na one koji su testirani mjesec dana ranije.

U teorije koje su istraživači ponudili kao objašnjenje za niži stepen takozvanog virusnog opterećenja ubraja se i ona prema kojoj je izloženost pacijenata virusu možda smanjena mjerama izolacije, ali studija ne sadrži dokaze kojima bi ta teza bila potkrijepljena.

Na osnovu analize 200 briseva čija je jedna polovina uzeta od pacijenata liječenih u aprilu, a druga u maju, istraživači su zaključili da su simptomi kod prve grupe pacijenata bili teži i da je ona u većem procentu iziskivala hospitalizaciju i intenzivnu njegu.

Kako navode mediji, virusno opterećenje bilo je slično i kod muškaraca i kod žena, ali izraženije kod pacijenata starosti 60 godina i iznad, kao i kod onih s teškim oblicima COVID-19, a iako je teoretski moguće da je došlo do mutacije virusa, molekularni podaci ne sadrže dokaz o tome.

U ostala moguća objašnjenja nižeg virusnog opterećenja u maju ubrajaju se masovnije sprovođenje društvenog distanciranja i drugih preventivnih, kao i higijenskih mjera, više temperature vazduha i niži stepen atmosferskog zagađenja, tvrde autori studije prenosi ATVBL.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.