2.7.2020. 18:27
0
Svjetski turizam mogao bi izgubiti najmanje 1.200 milijardi dolara
Globalna turistička privreda mogla bi da izgubi više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP poslije skoro četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, navodi se u najnovijem izvještaju Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

To je najoptimističnija procjena, koja se odnosi na četiri mjeseca prekida.

Ako se prekid međunarodnog turizma nastavi, kroz osam mjeseci globalni gubitak u tom sektoru mogao bi da poraste na 2.200 milijardi dolara, što je oko 2,8 post globalnog BDP, dok u najpesimističnijem scenariju, da prekid traje 12 mjeseci, gubici mogu biti veći i od 3.300 milijardi dolara ili 4,2 posto, navodi se u izvještaju.

Analizirajući uticaj gubitaka u turizmu na njegovo učešće u nacionalnom BDP, UNCTAD procjenjuje da bi Jamajka i Tajland mogli pretrpjeti najveći gubitak udjela turizma u BDP-u, od 11, odnosno 9 posto.

U Hrvatskoj bi taj gubitak, prema procjenama, mogao biti 8 posto, a zatim slijedi Portugal sa gubitkom od 6 posto, kao i Dominikanska Republika sa gubitkom od 5 posto.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.