6.7.2020. 15:55
0
Tako to radi "neutralna" Evropa: Ursula Von der Leyen trpi kritike zbog učešća u promotivnom spotu HDZ-a
Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen kritikovana je zbog učestvovanja u promotivnom videu za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji, čime su prekršene smjernice o političkoj neutralnosti za zvaničnike Komisije.

Von der Leyen se pojavila sa drugim političarima desnog centra u promotivnom videu koji je objavio HDZ uoči jučerašnjih parlamentarnih izbora.

Bivša njemačka ministrica odbrane članica je njemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) desnog centra koja pripada istoj grupi Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu kao i HDZ, prenosi Beta.

Reagujući na lavinu kritika na društvenim mrežama, glavni portparol Komisije Erik Mamer rekao je da je Ursula von der Leyen podržala hrvatsku kampanju u svom "ličnom svojstvu", i dodao da "nažalost to nije jasno pokazano u finalnoj verziji videa".

Von der Leyen je u video snimku označena ka predsjednica Evropske komisije i snimljena je kako stoji ispred evropske zastave.

Kodeks ponašanja za članove Evropske komisije navodi da oni treba da se uzdržavaju od javnih izjava i intervencija u ime bilo koje političke partije ili organizacije socijalnih partnera čiji su članovi, osim kada učestvuju na izborima ili u glasanju.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.