15.7.2020. 8:44
0
Trump potpisao naredbu o ukidanju specijalnog statusa Hong Kongu
Američki predsjednik Donald Trump u utorak je naložio ukidanje specijalnog statusa Hong Kongu kako bi kaznio Kinu zbog 'opresivnog djelovanja' protiv bivše britanske kolonije.

Citirajući odluku Kine o uvođenju novog zakona o sigurnosti, Trump je potpisao izvršnu naredbu kojom prestaje preferencijalni ekonomski tretman za Hong Kong.

- Bez posebnih privilegija, bez posebnog ekonomskog tretmana i bez izvoza osjetljivih tehnologija, podvukao je američki predsjednik na konferenciji za medije.

On je istog dana potpisao i prijedlog zakona prethodno usvojen od strane američkog Kongresa, o penalizaciji banaka koje posluju sa kineskim dužnosnicima koji u Hong Kongu sprovode novi zakon o sigurnosti.

- Danas sam potpisao akt i izvršnu naredbu kako bi se Kina učinila odgovornom za agresivno djelovanje protiv naroda Hong Konga, kazao je Trump i dodao da će od sada Hong Kong biti tretiran kao i unutrašnjost Kine.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je u srijedu da će zvanični Beijing uzvratiti sankcijama protiv američkih fizičkih i pravnih lica u odgovoru na zakon koji se odnosi na banke. 'Pitanja Hong Konga su interna pitanja Kine i niti jedna strana zemlja nema pravo da se miješa', poručili su iz ovog kineskog ministarstva.

Kritičari zakona o sigurnosti strahuju da bi taj akt mogao ugroziti slobode i prava obećane Hong Kongu kada je vraćen pod kinesku upravu 1997. godine, dok simpatizeri kineske vlasti smatraju da će zakon donijeti stabilnost nakon godine antivladinih protesta.   

Američki odnosi s Kinom su napeti već izvjesno vrijeme i to zbog pandemije Covid-19 koja je krenula iz Kine, zbog kineskog gomilanja vojske i naoružanja na Južnom kineskom moru, tretmana ujgurskih muslimana, kao i ogromnih trgovinskih viškova.

 


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.