28.7.2020. 21:22
0
Stručnjaci upozoravaju: Opasno je ako se na jesen udruže korona i gripa
Američki mediji pišu kako bi nas na jesen mogao dočekati iznimno loš zdravstveni scenarij: protiv čovječanstva će se udružit dvije zarazne bolesti - gripa i korona.

Za taj scenarij, piše portal Health.com, Amerikanci i njihovo zdravstvo nisu spremni pa zdravstveni stručnjaci pozivaju sve osobe, posebno one rizične (ljude s više kroničnih bolesti, pretile i starije), da se cijepe od gripe. Naime, moguće je istovremeno oboljeti od oba virusa, a što bi moglo teško pasti i zdravima, a kamoli ne onima koji su u rizičnim skupinama, prenosi Slobodna Dalmacija.

Mnogi se ipak pitaju je li im potrebno cijepljenje protiv gripe. Liječnici uglas odgovaraju: da, potrebno vam je, možda sada više nego ikad prije.

"Potrebno se cijepiti iz više razloga. Da, može se istovremeno imati te dvije bolesti. Ako i gripu i COVID-19 dobijete istovremeno, onda padaju šanse za preživljavanje", rekao je newyorški liječnik Waleed Javaid, voditelj odjela za prevenciju infekcija.

"Vidjeli smo ljude koji su istodobno bili pozitivni i na koronu i na gripu i bili su u kritičnom stanju", napominje dr. Javaid.

Stručnjaci navode da gripa može oslabiti tijelo tako da bude primljivije za druge viruse, posebno za SARS-CoV-2 koji uzrokuje koronu, tj. bolest COVID-19.

Što ako se ne zarazimo istovremeno, nego najprije dobijemo gripu, a tek onda koronu?

"Ako ste prije zaraze koronom imali gripu, vaš imunitet nije tako jak kao prije", kaže infektologinja Jennifer Lighter, navodeći da vas to stavlja u puno lošiju situaciju nego ljude koji su koronu dočekali zdravi.

Amerikanci su u strahu da bolnički kapaciteti neće podnijeti nalet gripe i korone ovu jesen i zimu pa upozoravaju vlasti da se moraju dobro pripremiti i razraditi scenarije za obranu od tih dviju zaraznih bolesti koje, ako se udruže, mogu povećati smrtnostI zato se, ako već imamo cjepivo, treba, preporučuju američki liječnici, cijepiti cijela populacija.

"U vašem je interesu da se cijepite protiv gripe. Ja imam djecu, cijepit ću i njih i sebe. Nema razloga vjerovati da će ova sezona gripe biti blaga", poručuje dr. Javaid, a dr. Lighter dodaje: Cijepljenje je sada važnije nego ikad.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.