31.7.2020. 16:24
0
Zabrinjavajuća studija: Djeca mlađa od 5 godina mogu biti jako zarazna
Nova američka studija otkrila je da postotak genetskog materijala koronavirusa u nosu djece do pet godina veći je od 10 do 100 puta od onoga kod starije djece i odraslih.

Mala djeca mogla bi stoga biti veliki prijenosnici virusa u stanovništvu, zaključeno je studiji koja je objavljena u medicinskom časopisu JAMA Pediatrics. 

No, hipoteza studije koju su proveli naučnici dječje bolnice Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital i univerziteta Northwestern University protivna je dosadašnjim tvrdnjama. 

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa sedmicama nastoji postići otvaranje škola i vrtića u saveznim državama kako bi se postakao oporavak privrede.

Od 23. marta do 27. aprila naučnici su uzimali uzorke iz nosa grupe od 145 pacijenata koji su bolovali od lakšeg do umjerenog oblika bolesti COVID-19, i to sedam dana od pojave prvih simptoma kod tih osoba. 

Pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe: 46 djece mlađe od pet godina, 51 dijete u dobi od 5 do 17 godina te 48 odraslih osoba u dobi od 18 do 65 godina. 

Stručnjaci su u dišnim putovima grupe male djece našli prisustvo SARS-CoV-2 u količini "10 do 100 puta većoj" nego u drugim dvjema. 

Ističu da je laboratorijska studija dokazala sljedeće: što je više genetskog materijala virusa prisutno, to je on zarazniji. 

"Posljedično tomu, mala djeca mogu biti veliki prijenosnici zaraze SARS-CoV-2 u stanovništvu. S obzirom na uobičajeno ponašanje male djece postavlja se pitanje širenja SARS-CoV-2 u toj dobnoj skupini kada se sanitarne mjere ublaže", zaključili su autori studije. 

Do danas je bilo malo istraživanja tog aspekta širenja zaraze. 

Prema jednoj studiji provedenoj u Južnoj Koreji, djeca u dobi od 10 do 19 godina prenose virus jednako kao i odrasli u jednom kućanstvu, no djeca mlađa od devet godina prenose ga manje.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.